Spartaans

Praktisch

Het interieur aan boord van de Castor is zondermeer Spartaans te noemen.

Het was een schip van de Konklijke Marine, dus comfort en luxe was nou niet echt prioriteit. Functionaliteit, robuustheid en werkzaamheid, dat zullen de kriteria zijn geweest.

 

Zo loopt over de gehele lengte van het schip een centrale corridoor, vanwaar elk vertrek direct betreedbaar is.

Bovenlangs deze corridor lopen de meeste leidingen en elektrakabels van het "scheepsgedeelte". Brandblus, dekwas, zoetwater, zoutwater (voor doorspoelen toiletten) en verwarming. Op deze manier kan men overal gemakkelijk bij.

Het gros van de leidingen lopen overigens door de pijpentunnel, een soort kruipruimte welke vanaf de machinekamer helemaal naar het voorschip loopt.

 

Een vijftal waterdichte deuren delen de centrale corridor op in 7 gedeeltes. Nu staan deze deuren altijd open, maar tijdens het varen is het raadzaam ze te sluiten. Dusdoende deelt men het schip op in waterdichte compartimenten, zodat het schip theoretisch blijft drijven wanneer het averij oploopt.

 

Twee verdiepingen

Onder het hoofddek zit nog een volledig dek. Het achterste gedeelte wordt opgeslokt door de machinekamer, drinkwatertanks en twee onderdelen magazijnen, maar daarvoor bevinden zich een 8-tal grote hutten waar vroeger de matrozen en loodsen sliepen.

Deze hutten zijn nu helemaal leeg. Vier ervan zijn uiterst geschikt om ruime 2 persoons hutten van te maken, ensuite compleet met zitje.

 

Het vooronder

De andere 4 hutten kunnen we eigenlijk niets mee. We zitten erover te denken deze te verbouwen tot 1 grote ruimte, waarin we een grote vierkante ontvangstruimte van ca. 45m²  kunnen realiseren, compleet met bar en zitjes.

Aangrenzend aan deze ruimte bevind zich de voormalige victualiebergplaats (droge store) met de munitiekluis, welke dan een tweede jeugd kan zal krijgen als wijnrekje.

Gang langs machinekamer. Door de lichtranden links kon men een kijkje in de machinekamer nemen. Dit is wel zo veilig bij brand e.d.

 

Panoramafoto van een stuurmanshutje. Hier hebben we er twee van, beide in volledig originele maar verouderde staat

Verschil moet er zijn

De matrozen en loodsen lagen met 6 man achter 1 deur.

De stuurmannen, kapitein en hoofdmachinist hadden elke een eigen hutje. Hierboven een foto van een stuurmanshutje. Deze is nog helemaal in originele staat, al is het allemaal een beetje smoezelig...

 

De kaptein had zijn hutje net onder de stuurhut, aan dek. Hij had de meeste patrijspoorten in zijn hutje, en kon alle kanten op kijken, maar tegelijkertijd is het werkelijk een kippenhok waarin hij moest vertoeven.

Wellicht waren de kapiteins van vervlogen tijden niet zo groot...

 

 

 

 

Restauratie

Twee stuurmanshutten en de kapiteinshut zijn nog helemaal origineel en compleet. Ze geven een accuraat, nostagisch beeld van het leven op zee in de jaren 50. We willen deze hutten restaureren tot nieuwstaat.

Dit kost hoofdzakelijk veel tijd.

 

We zijn dan ook naarstig op zoek naar goede hulp om deze mooie klus te klaren.

 

Stuurmanshutje, met wastafel

Kast in de grote messroom, ofwel Dagverblijf Loodsen, welke nu een kantoorruimte is maar ideaal is als ontvangstruimte.