Loodsjol voor de Castor

Het eind resultaat, of eigenlijk het begin resultaat, want zo zag de jol er af werf uit....

Er waren al zo belachelijk veel uren ingestoken, dat 1 dag extra voor het naambordje ook niet meer uitmaakte.... Hand gemaakt uit 10mm RVS316 plaat.

 

Update 29-10-2011

 

De jol is klaar!  Althans, voor zover een jol ooit klaar kan zijn... Immers, het is een boot, en die vraagt altijd onderhoud.

Max Miché, www.loodsjollen.nl strijkt met alle eer voor de restauratie van het casco.

Doch hebben we zelf "de rest" gedaan.

 

Het motoriseren van de jol met name, wat een beste klus bleek te zijn.

Immers, de boot kwam volledig kaal en leeg aan dek te staan.

 

De originele Farymann 2 cilinder dieselmotor hebben we het hulp van L.P. Koster en Zn. BV aan de pruttel gekregen.

De missende Paragon koppeling konden we relatief goedkoop aanschaffen bij dhr. Appie Rijken, welke ook nog eens persoonlijk kwam helpen toen er een probleem met de koppeling bleek te zijn. Na een uurtje sleutelen was het probleem opgelost.

George isoleert de nieuwe RVS uitlaat, nadat we ons reeds 5 keer eraan hebben verbrand....

 

 

Boerman Transport verzorgde het transport terug naar de Castor.

 

Chauffeur / kraandrijver André moest er wederom een vrije zaterdag voor opofferen, maar toch stond hij weer voor ons klaar.

 

Het transport verliep volledig schadeloos en soepel, zoals altijd.

 

De jol in de kraan

Tijdens het motoriseren hebben we zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt.

 

Alle leidingen (brandstof, koelwater, lenzen, smeerolie) zijn roodkoper gebogen, en afgebeugeld in de boot. Slangen trekken is natuurlijk sneller, maar die gaan weer lekken, en kun je weer aan de gang.

 

De doorgerotte droge uitlaat moest volledig worden vernieuwd, en is nu van RVS316.

Een carterpompje (rechts onderin) moet olie verversen makkelijker maken. Linksboven een automatisch lenspomp, met Linksonder een handmembraampomp voor als de elektrische weigert.

 

Rechtsboven een brandstoffilter met waterafscheider.

 

Motorbediening geschied middels standaard push-pull kabels, aangepast zodat ze weer passen op de originele maar uiteraard verouderde gashandel.

 

De motorruimte. Naar beste kunnen ingebouwd, opdat er zo weinig mogelijk problemen mee zullen ontstaan.

Tewaterlating

 

We waren al tig keer gewaarschuwd dat "een houten boot uit moet zetten".

Maar sjee...  dit sloeg nergens op!

 

De eerste keer dat de jol te water ging, stroomde langs alle kieren het water naar binnen. Stromen, niet druppelen!   Hij borrelde ter plekke af.

De automatische lenspomp kwam snel genoeg bij, maar het hielp al helemaal niet dat die pomp de verkeerde kant op draaide!     Oeps

Dus de jol weer aan dek geslingerd, met een kuub water / gewicht extra. De jollenkraan is sterk genoeg, gelukkig.

 

De volgende dag opnieuw proberen, nu met de lenspomp in de juiste richting, en een grote klokpomp als extraatje.

 

10 dagen dobberen in de jollenkraan waren er benodigd om de jol te laten wennen aan het water. Op zich logisch, in totaal heeft de boot meer dan 10 jaar droog gestaan. En vol automatisch werden de lekkages minder, en uiteindelijk verdwenen ze.

 

En daarna natuurlijk varen.

En dat vaart mooi, moet gezegd worden. Zo mooi zelfs, dat de andere jol zal worden verkocht. Deze zal nooit meer van dek komen, nu we de beschikking hebben over zo'n mooi en "zeewaardig" "schip".

 

 

 

Update 20-08-2011

De Loodsjol is bijna klaar, zaterdag 27 augstus zal hij naar de Castor worden getransporteerd, om aldaar te worden gemotoriseerd, etc.

Tijdens de Wereldhavendagen zal hij aan dek van de Castor te bezichtigen zijn.


 

 

Project mogelijk gemaakt door

                       

 

Het is nog een lange weg te gaan, doch zal er spoedig een originele houten loodsjol op het dek van de Castor te bezichtigen zijn!

 

Het Havenmuseum Rotterdam heeft in 1993 de betreffende jol gekregen van het Loodswezen, volledig origineel en in werkende staat, en heeft jaren lang in de museumhaven gelegen waar het onderdeel uitmaakte van de collectie.

Helaas is de jol daarna in verval geraakt, en staat nu al een aantal jaren droog opgeslagen in het ruim van de Zeemeeuw, in afwachting op betere tijden.

 

Die tijd lijkt te gaan komen!

 

De Stichting Bevordering van Volkskracht Rotterdam geeft Stichting Castor voldoende subsidie om de jol volledig te laten restaureren, en het Havenmuseum Rotterdam geeft de jol in permanente bruikleen aan de Stichting.

Ondanks de slechte staat waarin de jol zich bevind, heeft hij een grote historische waarde. Het ontwerp van de houten loodsjol stamt uit 1946, en er werden tot 1973 112 identieke loodsjollen gebouwd bij de fa. Wester Woubrugge. De Castor heeft met 30 jaar lang dienst gedaan met exact deze loodjollen aan boord.

De loodsjollen werden gebruikt om de loodsen van en naar de te beloodsen zeeschepen te vervoeren. Een soort watertaxi, maar dan midden op zee tot windkracht veel. Het betreffen uiterst zeewaardige en oerdegelijke bootjes, uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de mannen van ijzer.

 

De motorjol van het Havenmuseum heeft bouwnummer WW108, gebouwd in 1968 en is naast de slechte staat volledig origineel met alle toebehoren en de originele 14kW Farymann dieselmotor.

 

Eenmaal gerestaureerd zal de jol het historische beeld van de Castor verder complementeren, en een prachtige bezienswaardigheid zijn op het dek van de Castor.

En uiteraard weer worden gebruikt waar hij voor gemaakt is:    varen!

 

De vorderingen van de restauratie zullen op deze pagina worden bijgehouden. Voor uitgebreide informatie over loodsjollen kijk op www.loodsjollen.nl

De loodsjol in bedrijf, weer of geen weer...

 

 

De huidige staat, erg veel werk....

 

                Update 19-02-2011

 

Vandaag is de jol door Boerman Transport van het Havenmuseum naar de restaurateur gebracht nabij Utrecht.

De jol in de kraan.

Piet, bedankt!

 

Loodsjol teab voor de knutselaar.

Met wat fantasie ligt hier complete 1 jol.

 

Convoy Exceptionel....?

Op de voorlopige eindlokatie.