Opknappertje teab: Duitser incl. hakenkruizen

 

De Werkspoor is klaar!

 

Het hele motortje is uit elkaar geweest. Naast ernstige vervuiling viel het wederom erg mee met de slijtage. De Cilindervoeringen waren allen nog goed aan de maat, en we hebben slechts 1 zuiger hoeven te vervangen.

 

Helaas hebben we de hoofdlagers niet kunnen controleren, daar hiervoor het hele motorblok letterlijk op zijn kop moest worden gezet... Dit was een beetje te gek, en gezien de drijfstanglagers (welke 2x zo zwaar worden belast als de hoofdlagers) nog prima waren, hebben we dat klusje maar laten zitten....

 

Starten is lastig, er horen gloeikaarsen in, maar dit systeem is naar verhalen kwetsbaar. Startpiloot werkt een beetje, maar een simpele soldeerbrander ontsteken in de inlaat tijdens het starten werkt prachtig!

 

Hij klinkt als een echte motor als hij draait, en hij levert nog vermogen ook!

 

Alle werkzaamheden en bevindingen welke tijdens de revisie zijn uitgevoerd en ontdekt zijn opgeschreven in een rapport, zodat de kennis niet verloren gaat.

 

Weer een klus klaar!

 

Hieronder de foto's van het resultaat.

 

Vergeten karretje...

 

Met motornummer 896 kun je hem niet echt uniek noemen, toch is het een karretje met een verhaal.

 

De Werkspoor Machinefabriek Amsterdam werd in de oorlog geconfisqueerd door de Duitsers, waarna de fabriek motoren moest gaan fabriceren voor Nazi Duitsland.

Na de oorlog werden de onderdelen die op de plank lagen uiteraard niet weggegooid, maar samengesteld tot motoren.

 

De Nazi's vonden het wel grappig om overal hakenkruizen in te slaan en op te borduren, dus ook machineonderdelen kregen een brandmerk.

Samengesteld uit onderdelen welke in de oorlog waren gefabriceerd, heeft onze Werkspoor daardoor ondermeer een krukas met hakenkruizen.

Een makaber detail.

 

Deze motoren werden in de oorlog veelal gebruikt als generatorset voor in bunkers, alsmede voor het aandrijven van treinen, etc.

 

Er gaat nog een ander verhaal de rondte dat de bankwerkers van Werkspoor die de motoren samenstelde met opzet de boel saboteerde.

Aan de krukwangen zitten namelijk contragewichten met bouten en moeren gemonteerd. Ze maakte deze gewichten dan te licht of juist te zwaar, waardoor de krukas uit balans raakte en na een paar honderd uur draaien de motor in elkaar stortte.

 

 

 

De Werkspoor vóór...

Hij zag er eigenlijk best goed uit. Helaas kun je de gesteldheid van een motor niet bepalen aan de hand van de hoeveelheid verf die men erop heeft gesmeerd...

Revisie

Ook deze motor zal volledig worden overhaald.

Uit verslagen en verhalen blijkt dat het karretje sinds de plaatsing van de andere Scania generator in 1983 niet meer gedraaid heeft, noch onderhouden.

Kan geen kwaad er eens wat aandacht aan te besteden dus.

 

Met hulp van onze reincarnatie van een Werkspoor monteur Peter-Jan Spuij, en andere zeekadetten vanuit Maassluis, welke zich hebben vastgebeten om het karretje weer te laten pruttelen worden de werkzaamheden in een rap tempo uitgevoerd.

 

 

 

De inmiddels overhaalde starterkast van de Werkspoor

Puzzel

Een ware breinbreker kondigde zich gelijk al aan bij het trekken van de zuigers.

Trekken was dus niet mogelijk, het bleek dat de zuigers via de carterdeuren uit de motor moesten worden getrokken. Wie dat heeft verzonnen...!

Het trucje eenmaal geleerd (na 2 dagen puzzelen) gaat het eigenlijk razendsnel.

Op 1 cilinder na dus, waarbij dit onmogelijk bleek. Een smeerolieleiding zat gierend in de weg. Uiteindelijk waren we verplicht de cilindervoering eruit te trekken, waarna er voldoende ruimte kwam om de zuiger te verwijderen.

 

De komende weken zal alles worden schoongemaakt, lagers en zuigerveren vernieuwd waar nodig, en uiteindelijk alles weer als nieuw in elkaar gezet.

 

En dan maar hopen er weer prik uit het karretje wil komen!

 

 

Specificaties Werkspoor R156

     
Bouwjaar 1948  
Toerental 1100 [rpm]
Vermogen bij dit toerental 120 [pk]
Max. toerental 1800 [rpm]
Vermogen bij dit toerental 180 [pk]
Zuigerdiameter 150 [mm]
Slag 190 [mm]
Aantal cilinders 6 [-]
Brandstofgebruik vollast 1100rpm 190 [gr/pkh]
Cilinderinhoud 20 [ltr]
Gewicht 1920 [kg]
     

De motor drijft een 80kW sterke gelijkstroomdynamo 220VDC van Smit-Slikkeveer aan. Deze dynamo moet 1100rpm draaien, vandaar het lage toerental.

 

De motor wordt gestart door een 30bar luchtgedreven startmotor.