"Goed gereedschap hangt onder een afdakje"

 

Een uiterst belangrijke ruimte op een schip is de werkplaats

Hier kunnen kleinere onderdelen worden gerepareerd tijdens het varen en worden de algemene onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan alles wat naar binnen te tillen is.

Het is dan ook zaak dat deze werkplaats goed is uitgerust en werkbaar is.

Op de Castor schortte het daar behoorlijk aan, en hier is de machinekamerrestauratie dan ook begonnen. Je moet immers een beetje "net" kunnen sleutelen!

Alle ouwe rotzooi is verwijderd, en sommige zaken zoals een verouderde kolomboor en een enorme acculader hebben ruimte moeten maken zodat het weer een opgeruimd en overzichtelijk geheel werd.

Hydrauliekhok voor

De "hydraulische dekwerktuigen ruimte" voor...

 

Oud-ijzer prijs?

Onder de werkbank lag een enorme berg roestig oud ijzer, op het eerste gezicht.

Nadat we al deze zware stukken staal uit de werkbank hadden gevist, en de roest eraf hadden geklopt, bleken het allerlei maten zware steek- en slagsleutels te zijn. Erg roestig, maar toch maar bewaren.

Een tijdje later, met inventariseren en schoonmaken van het losse materieel bleek dat die berg oud ijzer een complete set gesmede sleutels betrof, origineel met in elke sleutel de scheepsnaam "Castor" gehakt! Steekmaat 13 tot en met 65mm, en alles dubbel!

Steeksleutel met Castor ingebeiteld

Hydrauliekhok na

...en na!

Steeksleutels

zeevast steeksleutelrekje

 

Hydraulisch powerpack

In de werkplaats staat tevens de opstelling van de hydrauliek pompen.

Hiernaast de foto van de gehele opstelling:

-Linksboven, de vierkante doos is de hoofdschakelaar.

-Daaronder, de verticale cilinder is het hydrauliekoliefilter.

-Rechts daarvan, onder de patrijspoort de automatische voorschakelweerstand van de electromotor.

-De grote cilinder in het midden is de electromotor.

-Daarachter de hydrauliekoliepomp voor het zwenken van de kranen en de bekrachtigen van de kaapstaander.

-Op de voorgrond de hydrauliekoliepomp voor het hieuwen van de kranen en voor het bekrachtigen van de ankerlier.

 

Electromotor

De electromotor is een gelijkstroommotor, welke net zoals het gehele boordnet op 220V gelijkstroom werkt.

Het is een "shunt" motor van 30pk gemaakt door Scott & Co. De maximale stroom bedraagt 115 ampére bij een vast toerental van 720 omw/min.

Het apparaat weegt overigens 732kg volgens het boekje!

 

De voorschakelweerstand op de achtergrond is niets meer dan een aan/uit schakelaar. Bij gelijkstroom is de aanloopstroom van electromotoren erg hoog, waardoor het noodzakelijk is om een dergelijk apparaat te installeren. Bij inschakelen zorgt een 4-tal gemotoriseerde relais dat een viertal weerstanden achtereenvolgens worden afgeschakeld zodat de aanloopstroom niet te hoog wordt.

 

Pompen

De achterste hydrauliekoliepomp, voor het zwenken der kranen en de kaapstaander, heeft 3 oscillerende zuigers zoals in een verbrandinsmotor, welke worden aangedreven door een krukas met excentriekschijven.

De pomp voor het hieuwen is een stuk ingewikkelder. Hier betreft het een pomp met roterende zuigers, waarbij de drijstangen van de zuigers over een elliptische baan rollen die vast in het pomphuis zit.

De exacte werking is ons nog niet bekend en de beschikbare tekeningen zijn erg onduidelijk. Maar het werkt allemaal perfect, dus voorlopig mooi vanaf blijven!

 

De pompen leveren een hydrauliekoliedruk van maximaal 85 atmosfeer. Dit noemen ze ook wel een "lage druk" hydrauliek systeem, dit omdat een regulier, modern hydrauliek systeem een druk heeft van 200 atm.

 

Lage druk is aanzienlijk duurder dan een normaal 200bar systeem, maar een groot voordeel is de robuustheid en de geruisloosheid. Dit laatste zal wellicht het belangrijkste argument zijn geweest, daar er altijd loodsen en bemanning lagen te rusten aan boord. 24 uur per dag een hoog gesnerp van 200bar hydrauliek is dan niet echt wenselijk...

Robuust is het zondermeer ook wel, na 60 jaar is het systeem nog net zo sterk als toen het nieuw was!

 

De Hydraulische opstelling

Hydraulische opstelling

Tekening

Klik op de thumb hiernaast voor een tekening van het hydraulische systeem aan boord van de Castor.

 

De stuurmachine heeft zijn eigen electrisch gedreven hydrauliekoliepomp, welke zich in de stuurmachinekamer bevind.