Bar "het Vooronder" is klaar!!

 

Weer een klus afgerond.

We hebben nu beschikking over een gezellige en functionele bar, alwaar met z'n 40-en kunnen feesten!

Lees hieronder hoe e.e.a. tot stand is gekomen.

 

Heel veel werk

Sinds november vorig jaar zijn we vrijwel constant bezig geweest met de bar in het vooronder.

Hier zaten een viertal kleine hutten, en de munitiekluis. Deze hokjes waren erg klein, bijna nutteloos zoals ze waren.

We hebben er lang over nagedacht, want het uitbreken van de hutjes komt de authenticiteit niet echt ten goede. Het vooruitzicht op een gezellige bar, en de extra inkomsten die we ermee kunnen krijgen gaven de doorslag.

 

Dus maar begonnen met het uitbreken van de bestaande betimmering. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het betrof een enorme berg mulitplex en balken welke toch 2 verdiepingen omhoog moesten worden gesleurd.

 

Vervolgens moesten de stalen schotten het gaan geloven. Hiervoor hadden we toenertijd een plasmasnijder aangeschaft. Erg duur (1600 euro) maar een magisch apparaat! Alles wat hij nodig heeft is een stopcontact 230V en perslucht. Hij snijdt als een mes door het staal, bijna geen vuur en zeer weinig rook.

 

In totaal is er 1800 kilo staal afgevoerd naar de oud ijzerboer, en 5 bestelbusjes afgekegd met puin naar de schroot.

 

Dat gaf natuurlijk gelijk een hoop resultaat, "we schieten al lekker op" leek het... Nou, mooi niet.

We hebben 3 maanden nodig gehad met het prepareren van het staalwerk. Dus alles gladslijpen, bikken, verwijderen van roest, schuren etc etc voor we eindelijk aan schilderen konden gaan denken. En dan zitten we niet stil, geloof dat maar!

 

Betimmering verwijderd, enkele schotten weggesneden

 

Kijkende van voorschip naar achterschip

Het resultaat na maanden branden, breken, bikken en beulen. De ruimte is op zijn breedst 6m en ca. 10m lang.

 

Grondig te werk

 

We kwamen heel wat ellende tegen tijdens het breken.

Doorgerotte afvoerleidingen onder de waterlijn moesten worden vernieuwd. Dit kon in het water gebeuren, want de Castor kan worden geballast tot een slagzij van ca. 30 graden, waardoor de huiddoorvoeren bovenwater komen; erg makkelijk. Bij het verwijderen van de rotte stukken vielen de gaten erin! Om nerveus van te worden want er zitten tig van die leidingen door heel het schip!

 

Maar ook een doorgerot stukje huid en tanktop, lees dokbeurt. Tijdens het werk hadden we een gat in de romp geslagen, onderwater uiteraard, wat we met putty en een stokje hadden gedicht in afwachting op de dokbeurt.

 

Voorts uiteraard weer erg veel roest tussen de spanten, waar altijd een beetje water had gestaan door condens de afgelopen 60 jaar.

 

We hebben alles grondig aangepakt, en nergens iets laten zitten. Een pilsje smaakt voor geen meter als je weet dat er elk moment iets kan doorrotten in de bar...

 

Hierna was het de beurt voor onze schilder Wil. Hij heeft eerst alle hoekjes met het kwastje voorgesmeerd, waarna hij alles heeft gespoten met een gehuurde airless verfpomp.

Zo'n apparaat is even magisch als een plasmasnijder. In 1 dag was de gehele ruimte gespoten, 2 lagen high-build epoxy primer en 1 laag epoxy lak. Alles bij elkaar zit er 60 liter verf in de bar.

We nemen maar aan dat de roest een tijdje weg zal blijven!

 

 

De schilder (Wil) mocht eindelijk aan het werk

Hier is de mate van voorbewerking van het staal voordat er verf op kon goed zichtbaar.

Het rachelwerk bestaat uit op de spanten gelaste 50x5mm strips, met daarop panlatten.

 

Interieur

 

Grote voordeel van al dat noodzakelijke voorwerk is dat je tijd zat hebt om na te denken over hoe we het daarna weer op moesten gaan bouwen.

De plannen van de indeling zijn wel 3 keer veranderd. Met name de lokatie van de eigenlijke toog is een paar keer door de hele ruimte gegaan.

 

Een helder moment gaf een goed idee, de bar komt in het midden, rond de trap. Dusdoende kunnen een maximaal aantal mensen plaats nemen aan de bar. Helaas krijgt de barman maar een krap werkplekje...

 

We wilden zoveel mogelijk zichtbaar houden van de mooie geklonken staalconstructie. Er moest wel wat betimmering inkomen, anders is het net alsof je in een brandstoftank zit te bieren...

 

We hebben bewust gekozen voor onbrandbare materialen. Voor onze eigen veiligheid, maar ook om mee te gaan met de hedendaagse veiligheidseisen.

De wanden en plafond worden gladgetrokken en geschilderd, en de bar en zithoeken worden opgebouw uit sandwichpanelen met een houten toplaag voor het zicht en onbrandbare kern.

 

Alle bouwmaterialen kopen we via onze sponsor Aspekt, zodoende kunnen we meeliften op hun korting, wat een enorme besparing opleverd!

 

 

 

Inmiddels zijn de wanden en plafond klaar en afgewerkt.

 

Wordt vervolgd!

 

Plafond en wanden klaar. De wanden worden bruin geschilderd zoals het plafond.

 

Timmerman Hans aan het werk

De munitiekluis in zijn nieuwe functie als wijnrekje

BB en SB achter komen zitjes, op een podium zodat je op ooghoogte komt met de mensen die staan.

 

Er zijn geen patrijspoorten in de bar, dus we moeten goed nadenken over de verlichting. Het model van de Castor komt tussen de twee banken in te staan.

De verlichting aan het onderdek zijn de oude kooilampjes die in de hutten zaten.

 

De bar is geplaatst. Wat rest is de topplaat plaatsen, en de binnenkant van de bar natuurlijk.

 

De bar wordt ondersteund door een stalen strip langs het dek, en tevens is hij geintegreerd in de staalconstructie rondom.

De twee bankjes zijn klaar, op de afwerklijsten na.