Welkom aan boord?

 

Update 10-02-2012  Klaar!     zie hieronder het eindresultaat!

Opgang naar het stuurhuis

 

Schakelaars voor de dekverlichting

 

Voeten vegen tegenwoordig

Veel kabeltjes, en een stukje van het brandmeldsysteem

 

Verstopt achter een deur zit hier de centrale ventilator, welke het gehele schip van frisse lucht voorziet. Deze installatie was uiteraard kapot, doch met een nieuwe motor en frequentieregelaar kunnen we nu kiezen tussen een fris briesje tot windkracht 6 door alle verblijven.

 

 

 

 

Hieronder de totstandkoming......

 

De entree van het schip wordt beetgepakt.

 

Dit halletje onder het stuurhuis is eigenlijk de hoofdingang, maar om nou te zeggen dat het zo netjes is....

Deze ruimte is nog "origineel" uitgeleefd, zoals het schip ooit was af Urk, compleet met dat vreselijke blauw op het dek.

 

Als je goed kijkt, kun je vaststellen dat er heel wat dagen zo niet weken over deze ruimte is nagedacht tijdens de ontwerpfase van de Castor, in 1946.

Immers, "ze" hebben het voor elkaar gekregen om in een halletje van 4 vierkante meter in totaal ACHT deuren alsmede DRIE trappen te proppen. En dan ook nog op zo'n manier dat je niet klem loopt. 

Dat is gewoon knap.

 

De radarhut en radiohut zitten op dit niveau. Beide zijn niet meer origineel, en hebben nu een functie als resp. leeg fust hok en dekwerkplaats, helaas...

Tevens is de schippershut (open deur op de foto) te betreden vanuit deze hal. Deze is nog wl origineel, en zal mettertijd worden gerestaureerd.

Tevens bevind zich hier de ventilatorruimte, alsmede de omvormerruimte, welke zal worden leeggehaald en voortaan gebruikt voor droge opslag van 120 zwemvesten.

 

Dit halletje moet erg mooi worden. Het is tenslotte de eerste indruk van het interieur. "Wauw" is de reactie waarop we hopen. Kijken of dat gaat lukken.

 

Hieronder in foto's de voortgang.

 

 

Tekening van het opbouw op bovendek niveau. De entree is simpelweg benoemd "Gang".

 

Leegbranden van de omvormerruimte. Omvormers zijn reeds verwijderd.

De zwemvestenkast in spe kan helemaal open worden getrokken. Zeer praktisch als je haast hebt.

Roest!

Nog meer roest!

Gebikt, roest "weg". maar die komt weer terug, mettertijd dus.....

.....grit stralen. De enige manier om echt van de roest af te komen. Leuk is anders, trouwens...

Die gele vlek in het midden is schrijver dezes, tijdens het stralen. Je hebt totaal geen zicht meer terwijl je straalt op deze manier, dus je moet het puur op gevoel doen.

Het resultaat is gewoon perfect, nadat je hebt schoongemaakt. Dat grijze is geen verf, maar vers gestraald staal, waar eerst bergen roest zat.

Het dek was voorafgaand aan het stralen reeds volledig gebikt, waarbij de cementen ondervloer werd verwijderd waar er roest onder zat.

En dan verf erop, natuurlijk. 2 laagjes met de hand om te beginnen. Later komt er nog een laag egalisatiemortel overheen, zodat het dek weer vlak wordt.

Deuren kaalhalen. Onder 23 lagen verf zit een edelfineer.

Deur is ontdaan van de verf, en zit nu op Louis....

 

 

tot zover!